Hava Filtresi Nedir?

Hava filtresi, bir araçta motorun içine havadaki partiküllerin ve tozların girmesini engelleyerek içeriye filtrelenmiş temiz havanın girmesini sağlayan oldukça önemli bir parçadır. Motorun performansını yüksek tutmaya yarayan temiz hava yakıt verimliliğini arttırmada önem arz eder. Hava filtresi zaman içerisinde havadan süzülen maddeler nedeniyle tıklanabilir ve tıkanıklığa bağlı olarak görevini yerine getirmekte zorlanmaya başlayabilir. Bu nedenle düzenli olarak otomobilinizin hava filtresini kontrol etmeli ve gerekli bakımları yapmalısınız.

Bu içeriğimizin devamında hava filtresinin ne işe yaradığı, açık hava filtresinin ne olduğu, performans hava filtresinin ne olduğu ve açık hava filtresinin cezai yaptırımının ne olduğu gibi konu ile ilgili en çok merak edilen bazı durumları detayları ile açıklayacağız.

Hava Filtresi Ne İşe Yarar?

Otomobilin hava emiş sisteminde yer alan ve motora temiz hava iletimini sağlayan hava filtresinin en temel görevi havayı süzerek temiz hale getirmektir. Motorun içine havadan gelen kirletici herhangi bir unsurun girmesini engelleyen bu parça genel olarak motorun hava emiş borusunun orada yer alır.

Filtrelenmiş hava sayesinde motordaki yakıt daha verimli kullanılır ve motor kirlenmediği için daha uzun ömürlü hale gelir.

Hava Filtresi Nedir?

Açık Hava Filtresi Nedir?

Motorun hava alım sisteminin bir parçası olan açık hava filtresi motorun çalışma verimliliğini arttırmak için tasarlanmış bir modifikasyon parçasıdır. Standart olarak kullanılan hava filtresinden farklı olduğu nokta; açık hava filtresinin daha büyük filtrasyon yüzeyinin olması ve havanın akışını daha serbest biçimde sağlamasıdır. Bu durumda motor içine daha fazla hava alır ve daha iyi bir yakıt – hava karşımı söz konusu olur. Dolayısıyla motor daha yüksek güç üretebilir hale gelecektir.

Araçlarda açık hava filtresinin kullanılma nedenleri; motorun performansını arttırmak, daha iyi hızlanmak ve motorun sesini arttırmak olabilir. Ancak açık hava filtresinin dezavantajı toz ve kir gibi havadaki yabancı maddelerin motorun içine girmesini engelleme noktasında standart hava filtrelerine göre daha başarısız olmasıdır. Bu durumda motorun içine pislik kaçma olasılığı artmış olur. Bu nedenle daha sık bakım ve temizlik yaptırmak gerekebilir.

Performans Hava Filtresi Nedir?

Performans hava filtresi arabanın motorunun daha çok hava almasını sağladığından motordaki gücü ve verimliliği arttıran bir filtre çeşididir. Standart hava filtresine göre daha yüksek hava akışı kapasitesine sahiptir.

Aynı zamanda uzun ömürlü olan bu filtreler kağıt filtreler gibi değişime gerek duymaz. Yıkanarak tekrar kullanılabilmektedir ve uzun ömürlüdür. Ancak havadaki tozu ve kiri iyi süzmeyen bu filtreler motorun zarar görmesine yol açabilecek hava partiküllerinin motorun içine girmesini engelleyemez. Bu sebeple sürekli olarak bakım gerektirse de tıpkı açık hava filtresinde olduğu gibi aracın kullanımı esnasında motora pislik kaçması ihtimali ve buna bağlı motor arızası olasılığı yüksek risk taşımaktadır.

Açık Hava Filtresi Cezası

Türkiye’de açık hava filtresi kullanmak direkt olarak yasaklanmış bir durum değildir. Ancak motorun emisyon sistemleri ile motorun gürültüsünü arttırması nedeniyle gürültü ve çevre kirliliği açısından çeşitli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir.

Açık hava filtresi taktırdıktan sonra emisyon testi yapılırken sorun çıkabilir. Bu durumda ceza kesilebilir veya araç trafiğe çıkmaktan men edilebilir.

Trafikte yapılan denetimler esnasında modifikasyonun ruhsata işlenmemesi sebebiyle de araç sahibine ceza kesilebilir.

Bu nedenle hem trafikte herhangi bir sorun yaşama ihtimaline karşı hem de motorun içerisine pislik gitmesi ihtimaline karşı performans ve açık hava filtrelerini kullanmak yerine standart filtrelerle sorun yaşamadan aracınızı kullanmaya devam etmeniz daha doğru olacaktır.

Teknik servis yazılımı hakkında bilgi almak için TIKLA

Canbus Otomotiv Yazılımları, Aggres Yazılım kuruluşudur.

Önceki Yazı Sonraki Yazı

Diğer Yazılarımız



Bize Ulaşın

Herhangi bir sorunuz mu var?

Bize Bir Mesaj Bırak