Klasik Otomobillerin Restorasyonu Nasıl Yapılır?

Klasik otomobillerin restorasyonu nasıl yapılır, diye merak edenler için bu içeriğimizi kaleme aldık. Zamanının en muhteşem otomobilleri olan klasik otomobiller; koleksiyon değeri olan, daha retro ve estetik görünen yapıları ile birçok otomobil severi kendisine çeker. Son derece zahmetli, masraflı, beceri ve deneyim isteyen klasik otomobil restorasyonu için bu içeriğimizde gerekli detayları sizlerle paylaşacağız.

Klasik Otomobil Nasıl Belirlenir?

Elbette ki her eskiyen araç klasik otomobil olarak nitelenmeye değer değildir. Bir aracın klasik olarak nitelendirilebilmesi için antika değeri olan araçlardan biri olması gerekmektedir. Günümüzde bu araçlar Amerikan Otomobil Kulübü tarafından 45 yaşını aşmış olan arabalar şeklinde tanımlanmaktadır. Bu durumda 80lerden geriye doğru gidildiğinde bu dönemlerin araçları klasik otomobildir. Bir aracın klasik olabilmesi için gereken ayrımı yaptıktan sonra klasik otomobillerin restorasyonu nasıl yapılır, konusuna geri dönelim.

Klasik Otomobillerin Restorasyonu Nasıl Yapılır? – İşlem Süreci

Klasik otomobillerin restorasyonu nasıl yapılır, diye baktığımızda öncelikle bu işi yapan ülkemizde birçok firma bulunduğunu belirtmemiz gerekir. Bir otomobil ‘klasik’ değerinde ise profesyonel firmalara aracı emanet ederek restorasyonu için sipariş oluşturabilir ve sorunsuz çalışır vaziyette aracınızı teslim alabilirsiniz.

Bunun dışında kendi atölyelerinde tamirat yapan ustalarla da çalışmak mümkündür. Eğer kendinizin bu alanda iş deneyimi varsa kendiniz de restore edebilirsiniz. Ancak bu durum daha uzun vade gerektirebilir.

Yüksek deneyim gerektiren klasik otomobil restorasyonu işlemi için çok iyi planlama yapmalı ve buna uygun ilerlemelisiniz. Bunun için örnek olarak şu aşamaları takip edebilirsiniz:

  • Aracın durum kontrolü
  • Geçmişinin araştırılması (hasar kaydı vs.)
  • Yaşının doğru tespitinin yapılması
  • Tamir için gerekli noktaların incelenerek belirlenmesi ve bir sıralama oluşturulması
  • Aracın parçalarının sökülerek her birinin kendi uzmanı tarafından yenilenmesi
  • Tüm parçaların mümkün olduğunca orijinallerine ulaşmak veya orijinale en yakın parçalar edinmek
klasik-otomobillerin-restorasyonu-nasil-yapilir-1

Oldukça geniş kapsamlı bir işlem olan klasik otomobil restorasyonu teknik deneyim, beceri ve bilgi gerektirir. Her aracın markasına göre süreç kendine özgü şekilde ilerleyecektir. Bu nedenle bazen ilgili marka konusunda ustalaşmış uzmanlardan yardım alınması gerekir. Farklı markaların farklı yapıları ve farklı tamir süreçleri nedeniyle ne yazık ki sabit bir restorasyon rehberi belirtmek mümkün değildir. Ancak genel bir planlama ile ilerlemenize yardımcı olunabilir.

Klasik Araba Restorasyonunda Hangi İşlemler Yapılır?

Klasik araba restorasyonu yapılırken ciddi anlamda satın aldığınız araca tutkunsanız ve en sorunsuz şekilde, en kısa zamanda aracınızı kullanmaya başlamak istiyorsanız araba restorasyonunda isim yapmış köklü firmalardan biri ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Bu konuda sektörde çok ciddi çeşitlilik bulunmaktadır. Kendi başınıza veya tek bir usta ile bu süreci yönetmek oldukça uzun zaman gerektirecektir.

Klasik otomobillerin restorasyonu nasıl yapılır, genel olarak araca yapılan bazı işlemlerden maddeler halinde söz edelim:

  • Motor tamiri ve mekanik işlemler ile motorun problem çıkarmadan çalışır hale getirilmesi gerekir.
  • Pas, korozyon gibi kısımlar onarılır.
  • Araçtaki elektrik tesisatının sorunsuz çalışır hale getirilmesi lazımdır.
  • Döşemeler orijinalleri ile yenilenir.
  • İç mekandaki mekanik problemler onarılır.
  • Orijinal parça değişimi, boyama, aksesuar tamiri, jant yenileme, lastik değiştirme gibi işlemler ele alınır.
  • Son olarak mutlaka test sürüşüne çıkılmalı ve son düzenlemeler yapılmalıdır.

Her araca göre bu sürece ekleme veya çıkarma yapmak mutlaka gerekecektir. Otomobil ne kadar eski olursa yapılacak işlemler de o kadar uzayabilir. Aracın marka ve modelinin klasik otomobil piyasasında bulunma sıklığı da sürece etki eder.

Klasik Otomobil Restorasyonunda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Klasik otomobillerin restorasyonu nasıl yapılır, sorusuna kapsamlı yanıt verdikten sonra bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğinden de bahsetmek gerekir. Temelde genel hatları ile bu noktalara değinecek olursak:

  • Klasik otomobiller arasında çok ciddi araştırma yapmak ve en iyi seçimi belirlemek gerekir.
  • Bütçe planlaması yapılmalı ve buna göre sürece başlanmalıdır.
  • İşlemler için gereken uzmanlara ulaşılmalı, orijinal parçalara ve ekipmanlara erişim sağlanılabilmelidir.
  • Planlama aşamasına dikkat edilmelidir.
  • Aracın durumu ve yapılması gerekenler uzmanlar tarafından planlanmış olmalıdır.

Bu unsurlara dikkat edildiği zaman klasik otomobil restorasyonu daha az zamanda kullanılabilir hale gelecektir. Ayrıca aracı kullanırken gerekecek bakımlar ve onarımlar için de kendinize iyi ustalar edinmelisiniz ki uzun vade de bu da önemlidir.

Klasik otomobillerin restorasyonu nasıl yapılır, daha fazla bilgi için Canbus hizmetlerimize göz atarak uygun fiyat olanaklarımızdan sizler de faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Önceki Yazı Sonraki Yazı

Diğer Yazılarımız



Bize Ulaşın

Herhangi bir sorunuz mu var?

Bize Bir Mesaj Bırak