Elektrikli Araçlar – Geleceğe Bakış

Elektrikli araçlar bazı bireylerin sandığı gibi günümüz teknolojisi ile ilk kez üretilmiş otomobillerden değildir. Tarihte bilinen ilk elektrikli araç 1835 yılında Amerika Vermont’ta Thomas Davenport tarafından icat edilmiş ve bir pivot ile bir bataryası bulunan küçük bir araçtı. Yapımına 1832 yılında başlanıp tamamlanması 1839 yılını bulan bir başka elektrikli araç ise İskoçya Aberdeen’de Robert Anderson tarafından yapılmıştı.

Ancak bu aracın şarj edilebilir özelliği bulunmamaktaydı. İlk Amerikan elektrikli otomobil üreticisi firmaya baktığımızda ise tarihler 1897’yi gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin New York caddesinde ilk kez tarihte elektrikli taksiler hizmet veriyorlardı. Connecticut Pope Şirketi ilk büyük ölçekli Amerikan elektrik otomobil üreticisi unvanını elde etmiş firmadır. Tarihteki tüm bu olaylardan sonra günümüzde çevreye verilen zarara karşın artan duyarlılık nedeniyle elektrikli araçlar tekrar daha gelişmiş, birbirinden harika özellikleri ile tekrar revaçta olmaya başladı.

Elbette ki geçmişteki elektrikli araçlar ile günümüz araçlarını kıyaslamak donanım ve tasarım açısından oldukça mantık dışı olur. Ancak elektrikli araçlar ile ilgili geleceğe bakış için geçmişten yola çıkmanın daha doğru olacağı kanaatindeyiz.

Elektrikli Araçlar İçin Geleceğe Bakış

Günümüzde son derece popüler hale gelen elektrikli araçlar %100 elektrikli ve hibrit olmak üzere iki farklı şekilde piyasaya sunulmuştur. Her yenilikte olduğu gibi bu yenilikte de geçiş dönemini ve insanların endişelerini dikkate alarak hibrit otomobiller üreten firmaların olması doğal bir durumdur.

19. ve 20. Yüzyılda popüler olan elektrikli araçlar motor teknolojisinde yaşanan gelişmeler ile giderek arka plana atılmıştı. Günümüzde ise yeniden bu sektörün canlanması 1975 döneminde yaşanan petrol krizinden sonra gerçekleşti. 80li yıllarda yatırımcılar elektrikli araç üreticisi ülkeler için ciddi teşviklerde ve yatırımlarda bulunmaya başladılar. Bunun sonucu olarak sektör giderek büyümeye başladı.

Sektörün en pik yaptığı nokta ise 2003 yılında ‘Tesla’ ismiyle kurulan Elon Musk’ın şirketi ile oldu. Tesla araçlarının şıklığı, vaat ettiği son teknolojik özellikler, yakıt tüketiminin oldukça uygun fiyatlı olması ve daha birçok unsur elektrikli otomobilleri 21. Yüzyılda yeniden popülerliğe kavuşturmuş oldu.

Elektrikli Araçların Geleceği

Elektrikli araçların geçmişinden ve mevcut durumundan biraz bahsettikten sonra gelecekleri hakkında yorum yapabiliriz. Hükümetlerin yaptığı teşvikler, iklim değişikliğinin giderek insanların daha ciddiye aldığı bir konu halini alması, çevreye duyarlılığın artması, petrol krizi gibi risk unsurları ve yakıt tüketiminin düşürülmüş olması gibi birçok nedenden dolayı elektrikli araçları parlak bir geleceğin beklediğini söyleyebiliriz. Bu duruma etki eden unsurlardan biri de lityum iyon bataryalarının üretim maliyetinin düşmüş olması. Geleceğe bakıldığında teşvikler ve yatırımlar bu şekilde devam ederse elektrikli araçların çok daha yaygın ve popüler olacağı düşünülmektedir.

2024 Popüler Elektrikli Araç İncelemesi

Elektrikli araçların geleceğine baktıktan sonra günümüzde yaygın şekilde tercih edilen popüler araçlardan birkaçının incelemesini de sizlerle paylaşmak istedik.

Citroen Ami

Şehir içi kullanımına özel, oldukça düşük fiyatlı yakıt tüketimi ve 2 kişilik sevimli tasarımı ile son derece popüler elektrikli araçlardan biri Citroen Ami. Menzili 75 km ve hızı maksimum saatte 45 km olarak tasarlanmış bu araç sayesinde otobüsten bile daha ucuza şehir içinde yolculuklarınızı yapabilirsiniz.

Kia Ev9

Elektrikli SUV modelleri arasında oldukça popüler olan Kia Ev9 ileri teknoloji ve inovasyonlarla sürücülere ve yolculara yüksek konfor vaat ediyor. Çevre dostu olan ve sürdürülebilirliğe ciddi katkı sağlayan Kia Ev9 duyarlı kişilerin gözdelerinden biri.

Opel Mokka-E

Opel Mokka-E 450 km şehir iç menzili ve 327 km kombine menzil gibi özellikleri ve yenilikçi pil teknolojisi ile hem uzun hem kısa mesafeli yolculuklara uygun bir elektrikli araçtır. 136 HP güç, 260 nm anlık tork sağlayan sessiz ve güçlü elektrik motorunun Normal, Spor ve Eco şeklinde farlı sürüş seçenekleri de bulunmaktadır. Gelişmiş sürücü destek sistemi güvenliği ve performansı arttıran unsurlardan.

Dacia Spring

Dacia Spring tamamen elektrikli araçlardan biridir ve tasarımında özgün Dacia dizaynı tercih edilmiştir. 290 L bagaj hacmi, 26.8 kWh bataryası ve 0’dan 100 km’ye 13.7 saniyede ulaşması ve daha pek çok özelliği ile otomobil severlerin tercihlerinden biri. Güvenlik sistemleri ve sürüş sistemleri ile konforlu, güvenli yolculuk vaat etmesi de diğer avantajlarından.

Önceki Yazı Sonraki Yazı

Diğer Yazılarımız



Bize Ulaşın

Herhangi bir sorunuz mu var?

Bize Bir Mesaj Bırak